Menu TR

S360Mag

29 May

Gıda İsrafı ile Mücadele Hükümetlerin Ajandasında

Gıda israfı tüm dünyada oldukça ciddi bir problem. Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) verilerine göre 2011 yılında tüm Dünyada çöpe atılan gıdanın 1/4’ü ile aslında yetersiz beslenen 870 milyon kişi doyurabilirdi. Ayrıca her sene para vererek aldığımız gıdanın da yaklaşık 1/3’ü boşa harcıyoruz bu da saniyede 41200 kilo israf anlamına geliyor.

Diğer bir yandan ise bu durumla mücadele etmeye çalışan bazı örnekler de görüyoruz. Bunlardan biri Fransa’da çok yeni çıkmış bir yasa. Arash Derambarsh ismi size belki tanıdık gelmeyebilir ama o Fransa’da yeni bir dönemi başlatan bir Paris belediye meclis üyesi. Dışarıda evsiz ve aç insanlar varken yiyeceklerin bu kadar bilinçli bir şekilde israf edilmesini “absürt bir skandal” olarak tanımlıyor. 



Fransa’da Derambarsh’in öncülüğünde başlatılan ve sadece 4 ayda 200,000 destek toplayan bu kampanya daha sonra ulusal olarak yasalaştı. Bundan böyle artık Carrefour gibi büyük mağazalar satılmamış ürünleri çöpe atamayacak ve bunları başka kurumlara bağışlamak zorunda olacak. Kendisi de zor şartlarda okumuş ve açlıkla mücadele etmiş bir kişi olan Derambarsh bu şartların kendisini bu konularda savaşmaya teşvik ettiğini söylüyor. Ayrıca diğer AB üyesi ülkelerin de benzer yasalar koymaları ve uygulamalı için elinden geleni yapacağını da ekliyor. 

Bir diğer örnek ise ülkemizden bir hareket. WWF Türkiye, Boğaziçi Üniversitesi, TURYİD, Beşiktaş Belediyesi ve Unilever bir araya gelerek, “Yeşil Nesil Restoran Hareketi” başlattılar. Bu hareket restoranların sunduğu mönüden başlayarak, atık politikasına kadar yeşil bir restoran olarak tanımlanıyor. Yeme-içme sektöründe bilinçli bir tüketim anlayışıyla gıda ve ambalaj atığını azaltmak, doğal kaynakların tasarruflu kullanımı, enerji verimliliğini sağlamak gibi konularda önlemler alarak sektöre öncülük etmek için yola çıkan ‘Yeşil Nesil Restoran Hareketi’, gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmayı hedefliyor. Türkiye’de 2015’in sonuna kadar bu konsept ile hizmet veren 100 restoran açması planlanıyor.

Peki, Nasıl Yeşil Nesil Restoran Olunur?

Bu harekete katılmak isteyen restoranları WWF-Türkiye 100'ün üzerinde kritere göre değerlendiriyor ve sınıflıyor. Bu kriterlerin arasında enerji-su kullanımı, atık yönetimi, kirlilik ve kimyasal azaltımı gibi başlıklar da bulunuyor. Ayrıca restoranlar için de menüde mevsim ürünlerinin kullanılmasından garnitür seçimine, gıda atığından doğal gübre ve enerji üretilmesine kadar uzanan çok kapsamlı uygulamalar bulunuyor. Türkiye’de Yeşil Nesil Restoran olmaya hak kazanan ve pilot denetimlere katılan ilk restoranlar ise La Mancha, Frankie, Sunset, Fenix, Tom’s Kitchen ve Kitchenette Kanyon.  

İstanbul’daki tüm restoranların bir günlük gıda atığını taşımak için gereken 643 çöp kamyonunun 38.571 km seyahat etmesi gerekiyor. Bu da neredeyse dünyanın çevresinde bir tur atmak anlamına geliyor. Bir ayda ise dünya etrafında 29 tur atılabiliyor.



İstanbul’daki tüm restoranların bir günlük gıda atığını taşımak için gereken 643 çöp kamyonunun 38.571 km seyahat etmesi gerekiyor. Bu da neredeyse dünyanın çevresinde bir tur atmak anlamına geliyor. Bir ayda ise dünya etrafında 29 tur atılabiliyor.

Restoranlardan toplanan veriler ışığında Boğaziçi Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar gerçekleştirilen her hareketin doğada ne kadar büyük ayak izleri bıraktığını açıkça ortaya seriyor. Restoranlardaki yapılacak küçük dokunuşlarla büyük etkiyi gösteren çarpıcı veriler: Bir restoran tek kullanımlık şekerlerden vazgeçse, İstanbul’da bu yüzden çöpe giden yıllık 250 ton kâğıt, bin ton şeker atığı azaltabilir. 1 restoran su servisinde sürahiye geçse, yılda 10 bin adet cam ve plastik şişe atığını engelleyebilir. 1 restoran gereksiz tabak değişimi yapmasa yılda 15 ton su tasarrufu sağlayabilir. 1 restoran porsiyon büyüklüğü ve garnitür seçimini müşteriye bıraksa yıllık tabaktan dönen 4 ton atığı engelleyebilir. 

SHARE: